Ce este albirea dentară?

Albirea dentara este o procedura stomatologica de cosmetizare a zambetului. Aceasta procedura nu mai este o raritate , ea fiind ceruta din ce in ce mai des in cabinetele stomatologice. Desigur pe piata au aparut mai multe produse de albire cu rezultate mai mult sau mai putin vizibile: de la pastele de dinti, geluri de albire pentru acasa pana la produsele profesionale folosite strict in cabinete. Ca orice metoda terapeutica aceasta procedura isi are indicatiile si contraindicatiile ei. Persoanele cu sensibilitate dentara, cu gingiile inflamate sau radacini expuse prezinta contraindicatii pentru albirea dentara. De asemenea dintii cu eroziuni ale smaltului sau carii netratate intra in aceeasi categorie a contraindicatiilor.

Acest procedeu isi are totusi limitele sale. Albirea dentara nu are efect asupra obturatiilor, fatetelor, coroanelor sau puntilor protetice. In aceste cazuri apare o diferenta de culoare, inestetica care este de nedorit. De asemenea dinti cu coloratii tetraciclinice sau cu pete de fluoroza raspund foarte putin sau chiar deloc la procedeul de albire dentara.

Substanta active a produselor de albire este peroxidul de hydrogen iar in produsele profesionale concentratia lui ajunge pana la 35%-40%. In urma tratamentului de albire pot apare iritatii ale gingiei si sensibilitaea accentuata a dintilor. Aceste efecte sunt temporare si dispar in 1-3 zile de la efectuarea tratamentului.