Ce este caria dentară?

Caria dentara reprezinta demineralizarea tesuturilor dure dentare sub actiunea acizilor produsi de bacteriile din cavitatea bucala.

Factorii care contribuie la aparitia cariei dentare sunt: o igiena bucala deficitara, un consum crescut de alimente si bauturi dulci, lipsa fluorului, nefolosirea atei dentare ca mijloc suplimentar de igiena.

Caria dentara se manifesta prin aparitia unor cavitati de culoare alba, gri maro pe dinti. Durerea apare in stadii avansate cand procesul carios se dezvolta la nivelul dentinei si se apropie de tesutul pulpar (nerv). Durerea este accentuata de consumul de dulciuri , bauturi reci sau calde, lichide acide, mestecarea alimentelor, periajul dentar.

Cariile apar pe suprafetele ocluzale ale dintilor, pe suprafetele radiculare si pe suprafetele netede, in aceasta categorie fiind incluse cariile interdentare.
Tratamentul cariei variaza in functie de gravitatea acesteia.

O carie de dimensiuni mici sau medii are drept tratament curatatea tesutului afectat si umplerea sau obturarea cavitatii rezultate cu un material compozit(plomba).
O carie profunda care a ajuns la nivelul pulpei dentare (nerv) determina instituirea unui tratament de canal.Prin tratamentul de canal pulpa este indepartata. O carie care distruge suprafata unui dinte afectandu-i morfologia are drept indicatie realizarea unei coroane dentare.

O carie netratata duce la aparitia de complicatii pulpare si periapicale care vor avea indicatie extractia.

Prevenirea cariei dentare presupune insusirea unor obiceiuri sanatoase legate de igiena dentara si igiena alimentara.Astfel se recomanda periaj de cel putin doua ori pe zi cu folosirea mijloacelor suplimentare de igiena ( ata dentara, apa de gura).De asemenea insusirea unei tehnici corecte de periaj este foarte importanta.

Dieta sanatoasa presupune un consum crescut de legume si fructe proaspete si cereale. O dieta echilibrata are imporanta atat la copiii care au dintii in dezvoltare precum si la adulti pentru mentinerea sanatatii gingivale. Renuntarea la alimentele dulci, lipicioase, bogate in zahar are un impact major in scaderea incidentei cariei dentare.