Ce este Gingivita?

Gingivita este un tip de boală parodontală în care sunt afectate numai gingiile. Gingivita este forma cea mai ușoară și reversibilă a bolii parodontale. Cu toate acestea, ea poate duce la parodontită, o boală mult mai distructivă și gravă, dacă tratamentul profesional adecvat și îngrijirea la domiciliu nu sunt puse în aplicare. În faza de gingivită nu există încă leziuni tisulare sau leziuni osoase ireversibile.

Multe persoane cu gingivită nici nu știu de existența acesteia deoarece nu au nici un disconfort, în special în stadiul incipient. Astfel, bacteriile din placa dentară se acumuleaza și gingiile devin roșii și umflate. Primul semn vizibil este sângerarea la periaj.

Cauzele gingivitei:
Cea mai frecventă cauză a gingivitei este acumularea de placă dentară din cauza igienei orale inadecvate.

Alte cauze mai puțin comune ale gingivitei includ:

  • Diabetul
  • Îmbătrânirea
  • Fumatul
  • Nutriție necorespunzătoare
  • Fluctuații hormonale
  • Stres
  • Sarcina
  • Anumite medicamente
  • Predispoziție genetică

Prin urmare, în cazul în care unul dintre membrii familiei dvs. are o boală gingivală, există un risc considerabil de a dezvolta o asemenea boală. Dacă sunteți unul dintre acești oameni, medicul stomatolog poate recomanda igienizări profesionale mai frecvente, controale mai dese și tratamente specifice.

Evoluția gingivitei:
Dacă gingivita este netratată, aceasta poate progresa în parodontită marginală. În parodontită, suportul osos și gingia dvs. se retrag de pe dinți, permițând apariția unor buzunare mici, sau a pungilor parodontale. Aceste buzunare sunt zone periculoase, deoarece permit bacteriilor înmulțirea și răspândirea în zone mai profunde. Când parodontita progresează, apare mobilitatea dentară, pierderea suportului osos și în final pierderea dinților.

Tratamentul gingivitei:
Tratamentul include un control adecvat al plăcii dentare, care constă într-o curățare dentară profesională cel puțin de două ori pe an. Aceasta include, de asemenea, igienizarea zilnică acasă și folosirea apei de gură. De asemenea, trebuie folosită și ața dentară pentru a îndepărta placa interdentară și resturile alimentare.

Modificarea stilului de viață poate ajuta la reducerea riscului de a dezvolta gingivita sau de a reduce severitatea sau progresia acesteia. Aceste modificări ale stilului de viață includ oprirea fumatului, reducerea stresului și o dietă bine echilibrată.