Ce este halitoza ( respiratia urat mirositoare?)

Halitoza – stare cunoscuta sub numele de respiratia urat mirositoare – reprezinta o situatie jenanta, care poate afecta pe oricine, la orice moment și este cauzată de mai mulți factori. Cele mai frecvente cauze ale respiratiei urat mirositoare pot fi prevenite si usor de tratat, însă exista anumite boli ce pot provoca, de asemenea respiratia urat mirositoare. Halena cronica poate indica un simptom medical de bază care ar trebui să reprezinte un interes pentru medicul stomatolog sau medicul generalist.

Cauză: alimentatia zilnica si procesul de digestie

Alimentele pe care le mâncam pot afecta negativ respirația noastră. Mirosuri de usturoi, ceapa, varza, și anumite condimente pot duce la halitoza, atunci când alimentul suspectat este absorbit în sânge după digestie. Atunci când sângele este transferat la plamani, mirosul de alimente este evident atunci când expirați.

Legat de alimentatie este si procesul de digestie, o alta cauza a respiratiei urat mirositoare. Gazele produse în timpul procesului digestiv se pot elimina pe gura, emanand un miros urat. Proasta digestie, constipația și la tulburările intestinale, pot contribui la respirația urât mirositoare din nou, datorita gazelor produse în timpul acestui proces.

Cauza: Periajul rar si nefolosirea atei dentare
Acestea pot părea ca un factor evident, dar atunci când examinam un mod de periaj limitat, neglijat și obiceiurile de a nu folosi ata dentara ce contribuie la respiratia urat mirositoare, cauza te lovește ca un zid de caramida- in descompunere , particulele alimentare si bacteriile care se dezvolta secundar determina o halena greu de suportat.

În cazul în care alimentele pe care le mâncam raman cantonate la niveluri greu accesibile igienei cum ar fi molarii de minte sau papilele gustative de pe fata dorsala a limbii sau pur și simplu datorita unui periaj neglijat, acestea încep să se descompuna în gură . Cavitatea bucala are o temperatura de 37 grade Celsius, temperatura ideală pentru alimente, in care acestea încep să se descompună. Atunci când expirați, mirosul de alimente in descompunere, bacteriile si placa dentara provoacă un miros greu de suportat.

Cauză: Bolile orale și Infecțiile
Boala parodontala este in directa legatura cu periajul si folosirea atei dentare. Un semn major al acestei boli orale potențial ireversibile este halitoza. Acumularea de placa, bacterii si particule alimentare in descompunere contribuie la respiratia urat mirositoare, deoarece acestea distrug tesutul delicat care inconjoara dintii nostri.

Aceleași bacterii care cauzeaza boli ale gingiilor, cariille dentare, și dinții cu abces sunt, de asemenea, responsabile de halitoza.

Cauză: senzație de gură uscată

Xerostomia este o afecțiune care determina o scădere a producției de salivă, rezultând o gură uscată. Mai multi factori determina xerostomie, dintre care unele ar putea avea nevoie să fie tratate de către medicul dumneavoastră.

Saliva este necesara pentru a asigura o lubrifiere gurii pentru a permite o buna masticatie si deglutitie. Saliva curata natural gura și ajută la prevenirea cariilor. Dacă vă confruntați cu o gura uscata, respiratia urat mirositoare poate apare, deoarece particulele de alimente rămâne prins în gură incep să putrezească și cauzeaza miros neplăcut atunci când expirați.

Cauza: Fumatul

Efectele fumatului asupra sănătății noastre globale și de buna dispozitie sunt înfricoșătoare. Peste 4000 de produse chimice au fost identificate în țigari, din care 200 sunt otrăvitoare. Cancer pulmonar și Bronhopneumonia obstructiva sunt boli evidente la care ne gandim când se ia în considerare riscul de sănătate asociat cu fumatul. Dar știați că fumatul este, de asemenea, o cauza majora a bolilor parodontale? Cum acest lucru se referă la halitoza ? Fumul produs de la o țigară este inhalat în plămâni, și apoi expirat prin nas și gură. Acest lucru duce la un efect imediat asupra respiratiei dumneavoastra, deoarece substanțele chimice și reziduul de la fumul rămâne în gură și căile respiratorii. Continuarea utilizării de tigari contribuie la boli ale gingiilor, o cauza majora de respiratia urat mirositoare.

Cauza: Bolile generale

Respiratia urat mirositoare inexplicabilă sau cronica poate fi un simptom de o boala medicală.

Cetoacidoza apare la diabetici atunci când nu există un indice suficient al glicemiei în sânge pe care organismul il poate utiliza ca energie. Un semn evident al acesteia este un miros de fructe în respirație. Persoanele cu tulburari de alimentatie pot avea halena, precum si cei care tin diete frecvente. Respirația care are un miros de pește sau este o reminiscență a urina sau amoniac pot fi evidente la persoanele cu insuficienta renala cronica. După vărsături prelungite sau dacă un obstacol este în intestine, respirația poate mirosi a fecale. Sinuzita si infectiile pulmonare pot provoca, de asemenea, respiratie urat mirositoare. Copiii cu un corp străin prins în nasul lor pot avea halena. Dacă este suspectat, consultați medicul dumneavoastră.

Tratarea si prevenirea Halenei

În scopul de a trata respiratia rău mirositoare, cauza principala trebuie să fie identificata. Un prim pas il reprezinta vizita la medicul dentist.

In linii mari împrospătarea respirației, cum ar fi guma de mestecat, bomboane mentolate, spray-uri de improspatare, și utilizarea apei de gura va vor oferi doar un ajutor temporar de a scapa de respiratie urat mirositoare. Aceste linii directoare generale vă vor ajuta în gestionarea și, sperăm, eliminarea experienței negative legate de respiratia urat mirositoare.