Ce este implantul dentar?

Implantul dentar este un surub din titan cu diferite forme si morfologii ale suprafetei, care inlocuieste o unitate dentara pieduta.

Indicatiile implantului dentar sunt:

  • inlociurea unuia sau mai multor dinti lipsa, fara a afecta dintii limitrofi restanti;
  • constituirea suportului de sprijin pentru punti dentare, eliminand necesitatea unei proteze partiale detasabile;
  • constituirea suportului de sprijin pentru protezele totale mobile, facandu-le sa devina mai stabile si mai confortabile;

Sub anestezie locala, chirurgul incizeaza gingia, o indeparteaza de pe osul maxilar, practica o mica gaura in acest os si insera implantul. Succesiv acopera implantul cu gingia indepartata si aplica in mai multe puncte, fire de sutura pentru a realiza vindecarea gingivala si izolarea campului operat de atacul bacterian.

Implanturile sunt lasate ca atare in os un timp ( in medie de sase luni) pentru a se realiza procesul denumit osteointegrare. Dupa acest interval se realizeaza resraurarile protetice pe implanturi, obtinandu-se astfel inapoi dantura pierduta.

Avantajele implantuluiui dentar:

  • Îmbunătățirea aspectului fizionomic. Implanturile dentare arata si se simt ca dintii dvs. proprii. Acestea sunt concepute pentru a fuziona cu osul, astfel ele devin permanente.
  • Îmbunătățirea vorbirii, confortului. Restaurarea pe implante elimina disconfortul dat de senzatia de mobilitate a protezelor totale, rezultand un confort îmbunătățit. Deoarece ele devin parte din tine, implanturi elimina disconfortul dat de protezele mobile.
  • Masticatie imbunatatita. Implanturile dentare funcționează ca dintii dvs. proprii, permițându-vă să mâncați alimentele dumneavoastră preferate cu încredere și fără durere.
  • Cresterea increderii in sine a pacientului. Implanturile dentare vă pot reda înapoi zâmbetul și va ajuta sa va simtiti mai bine in propria piele.
  • Imbunatatirea sanatatii orale. Implanturile dentare nu necesită sacrificarea altor dinti, ca in cazul puntii dentare. De asemenea implanturile individuale permit mai usor accesul igienei interdentare. Pe termen lung aceste aspecte determina imbunatatirea sanatatii orale.
  • Durabilitate. Implanturile sunt extrem de durabile și vor dura mulți ani. Cu grijă, multe implanturi pot dura o viață.

Care este rata de succes ale implantului dentar?

In general, implanturile dentare au o rata de succes de până la 98%. Cu o îngrijire adecvată (vezi mai jos), implanturi poate dura o viață întreagă.

Care sunt candidatii pentru implanturi dentare?

În cele mai multe cazuri, oricine suficient de sănătos pentru a suferi o extracție dentară de rutină sau o manopera de chirurgie orală poate fi luat în considerare pentru un implant dentar. Pacientii ar trebui sa aiba gingii sanatoase si suficient os pentru sustinerea implantului. De asemenea, ei trebuie să intretina o buna igiena orala si sa efectueze vizite dentare regulate. Fumatorii, persoanele care suferă de tulburări cronice necontrolate – cum ar fi diabetul sau bolile de inima – sau la pacienții care au făcut radioterapie în zona capului / gatului trebuie să fie evaluate pe o bază individuală. Dacă aveți în vedere implanturi, discutați cu medicul dentist pentru a vedea dacă acestea sunt potrivite pentru dvs.

Cât de dureroasa este operatia de inserarea aimplantului dentar?

Cei mai mulți oameni care au primit implanturi dentare spun că există un disconfort foarte puțin implicat în procedura. Anestezia locala este folosita în timpul procedurii, iar cei mai multi pacienti raporteaza ca inserarea implanturilor implică mai puțină durere decât o extracție dentară.După inserarea implantului dentar, dureri ușoare pot fi tratate cu analgezice si antiinflamatorii.

Cum se îngrijesc implanturile dentare?

Implanturile dentare necesită aceeași grijă ca dintii naturali, inclusiv periaj, folosirea atei dentare, și controale dentare regulate.