Ce este sensibilitatea dentara?

Hipersensibilitatea dentara afecteaza modul in care va alimentati, va periati dintii, consumati lichide si respirati. Aceasta afectiune este destul de frecvent intalnita. Ea se datoreaza in principal, eroziunii si uzurii smaltului ce determina expunerea dentinei in mediul oral, combinata cu retractia gingivala si expunerea radacinii dintelui. Ea apare mai frecvent in zona jonctiunii dintre coroana si radacina dintelui.

Prin uzura smaltului se expune dentina in mediul bucal. Dentina contine mii de microcanalicule care o strabat dinspre pulpa dentara spre smalt, aceste canalicule continanad fluid dentinar. Prin expunerea dentinei, canaliculele vin in contact direct cu stimulii din mediul bucal. Acest lucru poate determina o miscare anormala a lichidului ce ajunge in contact cu componentele structurale ale pulpei dentare, determinanad durere.

Cum se previne aparitia hipersensibilitatii dentinare?

  • periaj efectuat zilnic si insusirea unei tehnici corecte
  • utilizarea unor paste de dinti cu abrazivitate medie si cu continut potrivit de fluor(1500 ppm F)
  • evitarea periajului pentru 2-3 ore dupa consumul alimentelor acide ( citrice, sucuri, vin)
  • fluorizarea periodica acasa si in cabinetul stomatologic

Cum se trateaza hipersensibilitatea dentara?

Pentru a ameliora aceasta afectiune sunt indicate fluorizarile locale in cabinet si acasa cu geluri cu fluorura de sodiu sau fluorura de staniu. Solutia rapida disponibila in cabinetul stomatologic este aplicarea substantelor desensibilizante in zonele in care hipersensibilitatea dentara este foarte accentuata. Un remediu pentru acasa este folosirea unei paste de dinti speciale si a apei de gura fluourate.