Ce sunt coroanele dentare?

O coroana dentara este o capa confectionata din diferite materiale , care acopera un dinte slefuit in prealabil, pentru a restabili forma, dimensiunea și a îmbunătăți aspectul.

Cand este necesara o coroana dentara?

O coroana dentară este indicata în următoarele situații:

  • Pentru a proteja un dinte fragil (dinti cu obturatii voluminoase de compozit sau amalgam) de fracturare
  • Pentru a restaura un dinte deja rupt sau un dinte care a fost grav uzat
  • Pentru a realiza o punte dentara in cazul unor dinti lipsa
  • Pentru a acoperi dintii cu anomalii de forma sau de culoare
  • Pentru a acoperi un implant dentar
  • Pentru a imbunatati aspectul estetic al dintilor frontali

Ce tipuri de coroane sunt disponibile?

Coroane permanente pot fi făcute din diferite aliaje ( coroanele metalice), coroane mixte care prezinta o fateta din material fizionomic, coroane mixte metalo-ceramice (materialul ceramic acopera in totalitate scheletul metalic, coroane integrale din ceramica sau coroane din ceramica pe schelet de zirconiu.

Coroanele metalice

Metalele folosite pentru coroanele metalice includ aliaje nobile ( de aur, paladiu), sau aliaje nenobile (de exemplu, nichel sau crom).Avantajele acestui tip de coroane sunt urmatoarele: sacrificiul de structura dentara in vederea prepararii este mai mic comparativ cu prepararea pentru alte tipuri de coroane, uzura dinților opusi este menținută la un nivel minim, rezista la fortele masticatorii si au o durata de viata lunga. Culoarea metalica este principalul dezavantaj. Coroanele de metal sunt o alegere buna pentru molarii out-of-sight.

Coroanele metalo-ceramice si coroanele integral ceramice.

Coroanele metalo-ceramice si cele integral ceramice imita cel mai bine culoarea dintilor naturali. Totusi dintii naturali antagonisti restaurarilor metalo-ceramice prezinta o uzura mai mare deoarece ceramica este foarte dura. De aceea, acest tip de restaurare este contraindicata pacientilor bruxomani. Uneori coroanele metalo-ceramice determina aparitia unei linii intunecate, violacee la marginea gingiei. De aceea in cazul unor pretentii estetice inalte in zona frontala se indica coroanele integral ceramice sau coroanele ceramice pe schelet de zirconiu. De asemenea acestea sunt indicate si la persoanele care prezinta alergii la metale.

Coroane temporare versus coroane permanente.

Coroane temporare pot fi făcute în cabinetul stomatologic sau in laboratorul de tehnica dentara , în timp coroane permanente sunt realizate doar în laboratorul dentar. Coroanele temporare sunt realizate din materiale acrilice și pot fi folosite ca o restaurare temporara până o coroană permanentă este realizata in laborator.

Pregătirea unui dinte pentru o coroana de obicei necesită două vizite la dentist – primul pas presupune examinarea și pregătirea dintelui, a doua vizită implică plasarea coroanei permanent.

Prima vizita: Examinarea și pregătirea dintelui.

La prima vizită în curs de pregătire pentru o coroana, medicul dentist poate cere ca pacientul sa realizeze o radiografie panoramica sau retroalveolara pentru a verifica radacinile dintelui care va primi coroana și osul din jur. Daca dintele are carii extinse sau în cazul în care există un risc de infectie sau un prejudiciu pentru pulpa dintelui, un tratament de canal poate fi efectuat mai întâi.

Înainte de a începe procesul de a face o coroana, medicul dentist va anestezia (amorti) dintele și gingia în jurul dintelui. Cantitatea de tesutul dentar eliminat depinde de tipul de coroana utilizat (de exemplu, coroanele din metal sunt mai subțiri și necesită un sacrificiu mai mic de structura dentara decât coroanele integral ceramice sau metal ceramice. Dacă, pe de altă parte, o mare suprafață a dintelui lipsește (din cauza cariilor sau fracturilor), medicul dentist va folosi diferite materiale pentru a “construi” dintele in scopul sprijinirii coroanei.

Dupa prepararea dintelui, medicul dentist va folosi o pastă sau chit pentru a realiza o amprenta a dintelui care va primi coroana. Amprenta va cuprinde dintii antagonisti si dintii vecini, pentru a vă asigura că, coroana nu va afecta muscatura.

Amprentele sunt trimise in laboratorul dentar. Durata de executie a restaurarii dentare dureaza de regula o saptamana , maxim doua saptamani in functie de complexitate. In acest interval este indicat ca pacientul sa poarte o restautare temporara pentru a acoperi si a proteja dintele preparat.

A doua vizită: Primirea coroanei dentare permanente.

La a doua vizita, medicul dentist va indeparta coroana temporară și va verifica forma, culoarea si adaptarea in muscatura coroana permanenta. Dacă totul este acceptabil, noua restaurare va fi cimentata provizoriu pentru o perioada de proba, urmand ulterior sa fie cimentata definitiv. Coroanele metalo-ceramice si cele integral ceramice se cimenteaza direct definitiv.

Cum ar trebui să protejam coroanele temporare?

Deoarece coroane dentare provizorii sunt doar o rezolvare temporară până când o coroană permanentă este gata – cei mai mulți stomatologi sugerează câteva măsuri de precauție. Acestea includ:

  • Evitarea alimentelor lipicioase, (de exemplu, guma de mestecat, caramel), sau a alimentelor greu de mestecat ( legume crude)
  • Evitarea mestecarii alimentelor pe partea dintilor cu coroana temporara

Cât timp dureaza o restaurare dentara?

Durata medie de utilizare a unei restaurari dentare este de 10-15 ani. Sunt o multime de factori care influenteaza durata de purtare dintre care amintim conditiile unei bune igiene locale, obiceiuri personale vicioase( muscatul unghiilor, spargerea de seminte, folosirea dintilor pentru a deschide ambalaje), bruxism.

Un dinte restaurat are nevoie de ingrijire speciala?

Daca un dinte este acoperit de o restaurare , nu înseamnă că acesta este protejat de degradare sau de boli ale gingiilor. Prin urmare, este nevoie să se urmeze bunele practici de igiena orala, inclusiv spalatul pe dinți de cel puțin două ori pe zi si folosirea atei dentare o data pe zi. Apa de gura antibacteriena poate ajuta de asemenea.