Ce sunt fatetele ceramice?

Fatetele ceramice sunt scuturi subtiri din portelan care acopera doar fata frontala a dintilor. Ele reprezinta o solutie permanenta de a schimba sau de a imbunatati imaginea unor dinti patati , ciobiti, sparti sau inestetici . Sunt necesare cel putin doua programari pentru a duce la bun sfarsit etapele clinico-tehnice de realizare a fatetelor.

Asemanator multor proceduri stomatologice, amprentele sunt luate inainte, in timpul sau in unele cazuri chiar dupa realizarea fatetelor ceramice. Amprentele luate la inceputul procedurii sunt folosite pentru a realiza un model de ghips al dintilor. Acest model de ghips ajuta tehnicianul dentar sa realizeze fatetele definitive sau sa realizeze un wax-up. Wax-up este o macheta care va arata forma finala a fatetelor. De asemenea wax-up poate fi folosit si pentru a realiza fatete cu rol provizoriu pe care pacientul le va purta pana vor fi realizate cele din ceramica.

Alegerea culorii.

Alegerea nuantei de culoare este un pas important. Nuanta finala este determinata de cerintele pacientului precum si de recomandarile medicului. Medicul va tine cont de dorinta unor dinti mai albi, insa si de nuanta tenului precum si a dintilor vecini ce urmeaza sa fie placati cu fatete. Rezultatul final trebuie sa fie acela al unor dinti naturali, atragatori, impecabili.O vizita in laboratorul de tehnica dentare ar putea fi necesara, intrucat se pot face analize ale culorii propie fiecarui pacient.

Prepararea dintilor

Fatetele ceramice necesita un sacrificiu minim de smalt dentar de pe suprafata dintelui. Prepararea dintilor depinde de tipul de fateta folosit, pozitia dintilor sau metoda de realizare a preparatiei. De asemenea, in timpul procedurii anestezia poate fi sau nu necesara. In cazul unor dinti cu sacrificiu minim de smalt sau in cazul unor dinti cu tratamente de canal nu se recomanda anestezia.

Fatetele provizorii

Fatetele provizorii au rolul de a proteja dintii de sensibilitatea ulterioara prepararii, si de a satisface factorul estetic in perioada necesara realizarii fatetelor definitive. Acestea vor semana cu dintii naturali insa nu vor fi la fel de estetice ca si cele din portelan. In perioada in care pacientul poarta provizorii acesta are mai multe contraindicatii:

  • sa nu muste sau sa mestece alimente dure
  • sa evite guma de mestecat sau alimentele lipicioase
  • sa nu rupa cu dintii articole nealimentare
  • sa nu-si muste unghiile

Noul zambet

Fatetele vor fi realizate in 7-10 zile din momentul amprentarii. Cimentarea fatetelor este un pas important ceea ce presupune gravarea acida atat a suprefatei dentare cat si a interiorului fatetei. Cimentul este pus in interiorul fatetei , iar aceasta este pozitionata pe dinte. Polimerizarea cimentului este necesara pentru intarirea acestuia. Excesul de ciment este indepartat de pe dinti.

Ingrijirea fatetelor.

Desi fatetele sunt concepute pentru a lasa pacientul sa le foloseasca ca si dintii naturali sunt necesare precautii . Muscarea directa de alimente dure precum si deschiderea sau ruperea unor obiecte nealimentare pot duce la ciobirea sau spargerea lor. Fatelete sunt facute sa dureze intre 10-15 ani. Totusi igienizari si controale periodice sunt necesare.