Ce sunt protezele dentare?

Proteza dentara este o restaurare protetica mobila care se confectioneaza atunci cand pacientii sunt edentati total sau mai prezinta doar cativa dinti restanti pe o arcada.

Acestea au rolul de a reda pacientului capacitatea functionala ( de a mesteca alimente), precum si de a imbunatati estetica faciala. Protezele imbunatatesc calitatea vietii pacientilor care si-au pierdut dintii.

Tipuri de protezelor dentare:

  1. Proteza dentara convenționala
  2. Proteza dentara scheletata.
  3. Supraprotezarea

Proteza dentara conventionala

Aceasta este indicata in cazul edentatiilor totale si este alcatuita dintr-o baza de material acrilic si un set de dinti artificiali din masa acrilica sau din ceramica. Aceasta se sprijina pe mucoasa orala si pe osul alveolar subiacent. Pentru realizarea unei proteze dentare pacientul are nevoie de mai multe vizite la cabinetul stomatologic. Etapele de realizare a unei proteze sunt: amprenta preliminara, amprenta in lingura individuala, inregistrarea relatiilor intermaxilare, proba machetei in ceara si in final pacientul primeste proteza din material acrilic.

Proteza dentara nu este confectionata o data pe viata. Dupa pierderea dintilor in totalitate, osul si mucoasa orala sufera modificari ceea ce va determina ca proteza sa devina ”larga”. Astel, pacientul are nevoie de vizite periodice la cabinetul stomatologic pentru rebazarea, captusirea sau confectionarea unei noi proteze in cazul ”imbatranirii” materialului acrilic.

Acceptarea unei proteze totale este un adevarat test de vointa. Perioada de acomodare dureaza cateva saptamani iar purtarea unei proteze reprezinta un nou inceput. Pacientul va trebui sa reinvete sa mestece alimente si sa vorbeasca. Avantajele oferite de o proteza legate de imbunatatirea calitatii vietii, reabilitarea estetica si prevenirea unor boli gastro-enterologice sunt mult mai mari fata de dificultatile pe care pacientul le-ar putea intampina in primele zile de purtare ale unei proteze.

Proteza dentara scheletata

Proteza partiala schelatata este indicata in cazul in care raman cativa dinti restanti, sanatosi si favorabil pozitionati. Proteza scheletata este alcatuita dintr-un schelet metalic dintr-un aliaj dur de regula crom-cobalt si o parte acrilica roz pe care se aseaza dintii prefabricati din acrilat. In functie de sistemul de prindere de dintii restanti protezele de acest gen pot fi cu crosete turnate sau cu sisteme speciale ( reprezentate de capse, culise sau telescoape). In cazul in care se opteaza pentru sistemele speciale, dintii vecini edentatiei trebuie preparati pentru coroane de invelis, adaptate pentru acest tip de sisteme.

Avantajele protezelor dentare scheletate sunt descrise in continuare:

  • restabilirea functiei masticatorii, cu cresterea confortului masticator
  • restabilirea esteticii
  • o retentie mult marita datorita sistemelor de prindere
  • ocupa o suprafata mai mica decat protezele conventionale
  • nu altereaza perceptia gustului
  • confort si stabilitate mult marita

Supraprotezarea

Acest tip de restaurare se indica in edentatiile subtotale, cand mai raman 2-3 dinti restanti. Acesti dinti sunt folositi pentru a ancora sisteme speciale pe care se va sprijini proteza. Asemanarile cu proteza totala sunt mari referitoare la etapele de realizare si materialele utilizate, insa avantajele fata de acestea din urma sunt legate de retentia, stabilitatea, confortul mult crescut datorita sistemelor speciale. De asemenea, supraprotezarea se poate realiza si pe implante dentare, daca pacientul edentat total opteaza pentru acesta solutie de tratament.

Ingrijirea protezelor dentare

Pacientii purtatori de proteze nu trebuie sa neglijeze igiena orala. Pacientii edentati trebuie sa realizeze un periaj usor al gingiilor pentru indepartarea placii si stimularea circulatiei sagvine la nivel tisular. Clatirea cavitatii bucale este indicata cu apa de gura pentru a mentine sanatatea mucoasei gingivale, a palatului si a obrajilor. Pacientii cu dinti restanti sau cu implante acorda o atentie marita prin periaj zilnic al acestora.

Protezele mobile trebuie clatite sub jet de apa pentru indepartarea resturilor alimentare mari. Apoi de trece a periaj. Se foloseste o periuta cu peri moi si solutii non-abrazive si se curata toate suprafetele astfel incat acestea sa nu se zgarie.Atunci cand pacientul nu poarta protezele acestea se pastreaza intr-un recipient cu apa. Cavitatea bucala este un mediu umed, asfel ca o proteza lasata intr-un loc uscat dauneaza materialului din care este confectionata, reducand durata de folosire a acesteia.

Ocazional, purtatori de proteze dentare pot folosi adezivi. Adezivii se prezinta sub mai multe formee forme: creme, pudre. Dacă se utilizeaza unul dintre aceste produse, citiți instrucțiunile, și folositile exact așa.