Ce sunt punțile dentare?

Puntile  dentare umplu  literalmente golul creat de unul sau mai multi dinti lipsa.

O punte este alcătuită din două sau mai multe coroane pentru dintii vecini bresei edentate – acesti dinti de ancorare se numesc dinti stalpi – și un dinte fals sau mai multi între, care poarta denumirea de corp de punte.Puntile dentare pot fi realizate din aur, aliaje, porțelan, sau o combinație a acestor materiale. Puntile dentare sunt susținute de dintii naturali sau implanturi.Puntile dentare se cimenteaza pe dintii stalpi si nu pot fi scoase din gura ca si protezele totale.

Care sunt beneficiile puntilor dentare?

  • Restaureaza estetic si functional arcadele dentare cu brese edentate
  • Restabilesc capacitatea de a mesteca și a vorbi a pacientului
  • Mențin forma feței
  • Distribuie forțele ocluzale în mod corespunzător prin înlocuirea dinților lipsă
  • Împiedica dinții rămasi sa migreze de la pozitia lor

Care este procedeul de tratament pentru a realiza o punte dentara?

În timpul primei vizite la cabinetul stomatologic sunt pregatiti dintii stalpi. Prepararea implică remodelarea acesta prin îndepărtarea unei părți din smalț pentru a crea spatiul necesar coroanelor să fie plasate peste ele. Apoi, sunt luate amprente ale dintilor preparati care vor servi la turmarea modelului de ghips in laboratorul dentar.Pe acest model de ghips se realizeaza puntea dentara.

Pe parcursul celei de-a doua vizite, puntea dentara va fi cimentata temporar timp de cateva sapatamani pentru integrarea restauraii dentare in cavitatea bucala.Dupa ascest interval puntea va fi cimentata permanent. In cazul unor restaurari dentare de anvergura mai mare, sunt necesare sedinte suplimentare in cabinetul dentar.Acestea sunt necesare pentru a realiza ajustarea si verificarea scheletului metalic .Acest lucru depinde de cazul fiecarui individ in parte.

Cât timp se poate purta o punte dentara?

Cu o buna igiena orala si controale regulate, nu este neobișnuit pentru durata de viață a unui pod fix să fie de peste 10 ani.

Va fi dificil să mănânce cu o punte dentara?

Inlocuirea dintilor lipsa, cu o punte dentara creste usurinta de a mesteca alimente. In perioada in care pacientul se obisnuieste cu noua restaurare dentara, este indicat a se consuma alimente moi sau, care au fost tăiate în bucăți mici.

O punte dentara schimba modul in care vorbesc?

Este foarte greu de a vorbi clar atunci când dintii lipsesc. O restaurare dentara cu dinti frontali va ajuta mult la imbunatatirea vorbirii. Este normal ca in perioada de acomodare de cateva zile sa existe o oarecare dificultate in pronuntarea consoanelor( S, T, D).

Cum să îngrijesc o punte dentara?

Periajul de două ori pe zi si folosirea atei dentare de zi cu zi ajută la prevenirea cariilor dentare și afecțiuni gingivale, care pot duce la pierderea dintilor. Păstrarea un program de igiena regulat va ajuta la diagnosticarea problemelor într-un stadiu precoce, atunci tratamentul are un prognostic mai bun. Selectarea unui regim alimentar echilibrat pentru alimentația corectă este, de asemenea, important.