Ce sunt sangerarile gingivale?

Gingia impreuna cu osul alveolar si ligamentul parodontal constituie tesutul care inconjoara dintii si ii sustine. Gingia este atasata pe o parte de cementul dintelui(invelisul radacinii), iar pe cealalta de osul alveolar. Gingia sanatoasa are o culoare roz – palida, iar papilele interdentare au capatul ascutit. In momentul in care se imbolnaveste, gingia sangereaza cu usurinta, are o culoare mai rosie si este inflamata (gingivita) . Stadiile avansate ale bolii poarta denumirea de parodontita si se manifesta prin retractii gingivale, demineralizarea osului care sustine dintii, dezvelirea radacinilor dentare si in final pierderea dintilor.

Cauzele de sangerarea gingiilor

Cele mai comune cauze ale sangerarilor sunt infectii bacteriene, virale sau fungice care apar la nivelul gingiilor si dintilor.Bacteriile produc acizi și toxine care erodează și provoca inflamatii ale gingiilor.

Sângerarea gingiilor se pot datora:

 • Unor leziuni sau traumatisme, care pot fi cauzate lovituri, periaj agresiv, folosirea impropie a atei dentare .Pot apare de asemenea si in cazul unor leziuni de iritatie din cauza unor substante chimice, acizi din alimente, bauturi, produse de albire a dintilor sau medicamente
 • Diferite boli sistemice cum ar fi tulburări hepatice, afecțiuni renale, boli arteriale sau capilare, diabet , tulburari de sangerare si coagularea, hemofilie, leucemie.
 • Cauze nutritionale și fiziologice cum ar fi deficitul de vitamina C și de vitamina K, sarcina și modificari hormonale din pubertate sau menopauza
 • Anumite medicamente (aspirina, heparină, calmante )și procedurile de tratament (chimioterapia, radioterapia)

Simptomele de boli parodontale

 • Sângerari spontane sau la atingere a gingiilor
 • Gingii rosii,sensibile, umflate
 • gust de sange
 • puroi la nivelul gingiilori
 • Respiratia urat mirositoare
 • Retractia gingiilor de pe dinti
 • Dinti sensibili
 • Dinți mobili
 • Dificultate și disconfort în masticație și ingestia de alimente

Tratamentul sangerarilor gingivale

Este foarte important a se institui tratamentul cat mai devreme. Acesta consta in indepartarea factorului infectios si prevenirea formelor avansate de boala parodontala. Pentru a avea rezultate, pacientul trebuie sa intretina o igiena dentara foarte buna. Aceasta consta intr-o tehnica de periaj corecta ,periaj dentar de doua ori pe zi, folosirea atei dentare precum si a apei de gura.

Renuntarea la fumat este un pas important in succesul planului de tratament al bolilor parodontale. Substantele chimice continute in tutun determina o scadere a circulatiei sangelui de la nivelul vaselor de sange din gingie provocand incetinirea procesului de vindecare si cresterea riscului de nereusita al tratamentului. Vizitele periodice la medicul stomatolog sunt obligatorii. Pacientii cu problemeparodontale sunt programati mai des, la trei-patru luni pentru detartraj si curatare profesionale. De asemenea medicul poate recomandafolosirea de diferite solutii, colutorii antiimflamatorii sau antibiotoce pentru controlul factorului infectios. In aceasta etapa boala poate fi reversibila.

Tratamentul bolilor avansate

Acesta este un tratament de lunga durata si are scop oprirea avansarii bolii. Astfel este necesara o mentinere a sanatatii bucale. Pacientul trebuie sa fie atent la o igiena bucala bine intretinuta alaturi de detartrajele si curatarile profesionale realizate de medicul stomatolog. In functie de indicatii, in cazul unor depuneri de tartru si placa la nivelul radacinilor este necesara indepartarea acestora , procedura denumita scaling si root planing.
Medicul stomatolog poate recomanda antibioticepentru a stopa infectia. Acesta se aplica direct pe gingie, se inghite sau se spala gingiile fiind sub forma de apa de gura.
Poate fi necesar tratament chirurgical daca infectia nu a putut fi tinuta sub control sau exista o distrugere masiva a gingiilor si dintilor.

Procedurile chirurgicale presupun:

 • gingivectomia – indepartarea si remodelarea tesutului gingival desprins,
 • chiuretaj gingival si subgingival – curatarea santul gingival sau subgingival cu ajutorul chiuretei, pentru a indeparta tartrul si placa bacteriana, precum si tesutul de granulatie,
 • operatii cu lambou – decolarea mucoasei gingivale pentru a avea acces direct la radacinile dintilor in scopul curatarii pungilor parodontale si a corecta defectele osoase.