Dinți sensibili? Iată câteva motive:

  1. Alimente și băuturi acide. Ai o slăbiciune pentru citrice, sucuri de fructe, roșii sau băuturi carbogazoase? Dacă le consumi în mod constant, ai putea eroda învelișul exterior al dinților, respectiv smalțul și expune dentina care este sensibilă la orice stimul. Nu poți renunța la tarta preferată? Neutralizează efectul de acid consumând un pahar de lapte după fiecare masă.
  2. Albirile dentare și unele paste de dinți. Toată lumea vrea unzâmbet luminos, dar produsele de albire a dinților și pastele de dinți cu soluții de albire pe bază de peroxid de hidrogen pot provoca dinți sensibili. Efectul de sensibilitate este de multe ori reversibil și dispare odată ce încetați să utilizați produsul. Dacă vrei cea mai bună soluție pentru tine, discută cu medicul dentist.
  3. Periajul agresiv al dinților. Din dorința de a avea dinți foarte curați unele persoane folosesc periuțe de dinți neadecvate sau exercită presiuni prea mari în timpul periajului. O periuță cu peri duri nu este potrivită pentru toată lumea. Cereți sfatul stomatologului care este periuța de dinți care vi se potrivește și de asemenea, întrebați care este tehnica corectă de periaj.
  4. Retracția gingivală. Suprafața radiculară a dinților este acoperită cu un țesut numit cement. Spre deosebire de smalț acesta nu izolează dintele de senzațiile de cald, rece sau dulce. Dacă suferi de boala parodontală gingia se retrage și dezvelește cementul. Învață cum să previi boala parodontală sau cum se tratează aceasta cu ajutorul unui medic stomatolog.
  5. O vizită recentă la stomatolog. Deși pare de necrezut, o vizită recentă la stomatolog se poate lăsa cu sensibilitate dentară. Din fericire aceasta este reversibilă și pe termen scurt. Manoperele care determină aceste senzații pot fi: detartrajul( curățarea profesionala a dinților), înlocuirea unei plombe sau a unei coroane dentare.
  6. Dinți crăpați. Îți place sa ronțăi gheață, să spargi dropsuri sau alune în coajă? În timp dinții se pot fisura sau se pot sparge. Odată ce un dinte este spart, pulpa care este bogat inervată și vascularizată devine sensibilă de fiecare dată când dintele este folosit în masticație. O fisură poate duce de asemenea, la inflamația pulpară, un fenomen deosebit de dureros.
  7. Scrâșnitul dinților. Smalțul dentar este cel mai dur țesut din corpul uman. Din cauza elasticității scăzute, supus unor forțe foarte mari cum ar fi acelea din bruxism smalțul se poate fisura, fractura sau abraza cu apariția consecutivă a sensibilității.
  8. Cariile dentare. Acestea sunt cel mai uzual motiv al sensibilității la cald, rece sau dulce.
    Cele mai bune moduri de luptă împotriva degradării dentare sunt acelea de a păstra o bună igienă dentară și vizite consecvente la medicul stomatolog. Câteva modificări în rutina de igienă legate de alegerea unei periuțe de dinți adecvate și a unei paste de dinți potrivite cu ajutorul medicului dentist, pot fi binevenite.