Ma pot imbolnavi de cancer oral?

Cancerul oral este una dintre putinele afectiuni letale care pot fi descoperite in cabinetul de stomatologie. La nivel global se afla pe locul 6 in clasamentul celor mai raspandite tipuri de cancer. Romania prezinta o incidenta de 4,2% in afectarea populatiei, conform statiscilor.

Din pacate, cancerul oral este foarte rar diagnosticat in stadiile incipiente, insa in aceste cazuri are o rata de vindecare de 80%. Sexul masculin este mai afectat decat sexul feminin, iar varsta la care apare este dupa 40 ani.

Boala poate aparea oriunde la nivelul cavitatii bucale: pe buze, pe gingii, pe cerul gurii( palat), pe limba sau sub limba.

Factorii incriminati in aparitia cancerului oral sunt:

Produsele din tutun. Mestecatul tutunului, fumatul tigarilor sau al trabucurilor prezinta un risc de a dezvolta cancer oral. Este cunoscut faptul ca tutunul contine substante cancerigene, iar corelatia intre consumul cronic, de lunga durata si cancerul pulmonar este dovedita stiintific. Asadar consumul de tutun afecteaza atat alte organe cat si starea de sanatate in general.

Consumul excesiv de alcool. Cei care beau alcool regulat prezinta un risc crescut de a dezvolta cancer oral. Abuzul de alcool (mai mult de 21 bauturi la o săptămână) este al doilea, cel mai mare factor de risc pentru dezvoltarea cancerului oral.

Expunerea excesivă la soare. Cei care petrec o mulțime de timp in aer liber si nu folosesc creme de protecție solară sau balsam de buze prezinta risc de a dezvolta cancer de buze. Expunerea la ultraviolete (UV) radiatiile de la lumina soarelui poate provoca, de asemenea melanom, cel mai grav tip de cancer de piele.

Infecții virale cu papilomavirus uman (HPV). Exista corelatii demonstrate stiintific intre aparitia de cancer oral si infectia in antecedente cu HPV.

O dieta saraca in fructe si legume.

Simptome initiale ale cancerului oral:
Dureri, iritații sau rani la nivelul buzelor sau gingiilor care nu au tendinta de vindecare;
Pete roșii sau albe sau alternanta de pete albe si rosii pe mucoase;
Sensibilitatea sau senzatia de amorțeală care nu au o cauza evidenta si nu dispar timp indelungat;
Dificultate in masticatia si inghitirea alimentelor, in vorbire( actele functionale);,
Ingrosari ale mucoasei sau modificari ale ocluziei.

Solicitati medicului stomatolog un consult al intregii cavitati bucale, nu doar un consult dentar. In cabinetul de stomatologie nu se trateaza doar dintii. Aici este prima statie in care se poate descoperi cancerul oral, iar medicul stomatolog va poate indica urmatorii pasi spre tratamentul de specialitate al acestei afectiuni. Nu uitati, in faze incipiente aceasta boala se poate vindeca in proportie de 80%.

 

Despre Noi

În mod sistematic, sănătatea pornește de la gingii și dinți curați și sănătoși, precum și de la un maxilar și mușchi faciali relaxați.

Ne angajăm ca prin excelență să răspundem așteptărilor dumneavoastră în fiecare zi.

Ai Intrebari ?

Ne angajăm ca prin excelență să răspundem așteptărilor dumneavoastră în fiecare zi.

În mod sistematic, sănătatea pornește de la gingii și dinți curați și sănătoși, precum și de la un maxilar și mușchi faciali relaxați.

Ne angajăm ca prin excelență să răspundem așteptărilor dumneavoastră în fiecare zi.

Numar De Telefon

Simte-te liber să ne contactezi

+40 723 372 767

usmile@mail.com

Adresa Sediu

Sediu Ultra-Med

str.Pavel Jumanca, nr. 14, Timişoara