Sarcina si medicul stomatolog

Există multe obstacole pentru femeile gravide care doresc ingrijire dentara. În multe cazuri, femeile gravide nu înțeleg că ingrijirea sanatatii orale este o componentă importantă a unei sarcini sanatoase. Există, de asemenea, o credință comună că starea de sănătate orală deficitară în timpul sarcinii este normala.

La 6 mai 2013, New York Times a publicat un articol despre provocările femeii gravide de a beneficia de tratamente pentru sanatatea orala.

Articolul discută despre reticența unor medici stomatologi de a trata femeile gravide, de teama unor posibile efecte dăunătoare asupra fătului. De asemenea, medicii din specialitatea de Obstretica si Ginecologie care monitorizeaza evolutia sarcinii femeii gravide nu verifică dacā acestea au probleme de sanatate orala, si nu le recomanda un consult de specialitate. Uneori chiar femeile gravide sunt reticente in a cāuta metode de ingrijire a sanatatii orale.

Educarea femeilor gravide cu privire la prevenirea și tratarea cariilor dentare este critică. Dovezile arată că majoritatea sugarilor și copiilor de vârstă mică dobândesc carii cauzate de bacterii provenite de la mamele lor. Consilierea femeilor gravide in a adopta comportamente sanatoase de sanatate orala poate reduce transmiterea unei astfel de bacterii de la mame la sugari si copii mici, întârziind astfel sau prevenind instalărea cariilor.
Profesionistii din domeniul stomatologiei pot recomanda femeilor insarcinate tratamente de ingrijire a sanatatii orale precum si indicatii legate de necesitatea radiografiilor dentare, a anesteziei locale si de medicatia compatibila cu sarcina. De asemenea se incurajaza la o alimentatie sanatoasa si o igiena orala bine intretinuta.

Ingrijirea dentara si Sarcina.

Sarcina determină modificări hormonale care cresc riscul de a dezvolta boli ale gingiilor, care, la rândul lor, pot afecta starea de sănătate a copilului dumneavoastră în curs de dezvoltare.

Mai jos sunt câteva sfaturi pentru a vă ajuta să mențineti o stare bună de sănătate orală înainte, în timpul și după sarcină.

Înainte de a ramane insarcinata.

Încercați să facă o programare la dentist inainte de a ramane insarcinata. În acest fel, dintii pot fi curățati profesional, cariile incipiente pot fi depistate si tratate, iar orice probleme de sanatate orala pot fi tratate în perioada premergatoare sarcinii.

In timpul sarcinii

Spune-i medicului dentist dacă sunteți gravidă. Ca o măsură de precauție, tratamente stomatologice în primul trimestru și a doua jumătate a celui de al treilea trimestru ar trebui să fie evitată pe cât posibil, cu excepția cazurilor de urgență. Acestea sunt momente critice in cresterea si dezvoltarea copilului și e pur și simplu înțelept de a evita expunerea mamei la proceduri care ar putea influența în vreun fel cresterea si dezvoltarea fatului. Cu toate acestea, tratamentele dentare de rutină pot fi primite in al doilea trimestru.

Spune-i medicului dentist numele și dozele de la toate medicamentele pe care le luați – inclusiv medicamente si vitamine prenatale prescrise de medicul dumneavoastră ginecolog precum și orice sfat medical specific primit de la acesta. Medicul dentist poate considera a fi necesar sa modifice planul de tratament dentar.
O vizita la dentist poate provoca multa anxietate de care nu se scapa în ciuda durerii cu care vă confruntați. Gândul de a avea un dinte îndepărtat poate fi copleșitoare, dar întârzierea de îngrijire poate duce la probleme grave și permanente.

Este important să discutați cu medicul dentist despre preocupările dumneavoastră. Adresați-vă medicului pentru sugestii cu privire la modul de a face față cu anxietatii și disconfortului.

Multi stomatologi oferă modalități de a ușura anxietatea, cum ar fi sa ascultați muzică sau sa vizionati clipuri video. Ați putea fi capabil de a aduce cu dumneavoastra un membru al familiei sau un prieten de sustinere. Puteți afla, de asemenea, tehnici de relaxare, cum ar fi tehnici de respirație profunda.Dacă aveți anxietate severă, discutați cu medicul dentist sau medicul de familie despre medicamentele care pot ajuta in acest sens.
Evitați efectuarea radiografiilor dentare în timpul sarcinii. În cazul în care razele X sunt esențiale (cum ar fi într-un caz de urgență stomatologică), medicul dentist indica acest tip de investigatie cu multa precautie. Purtarea sortului cu plumb este obligatorie.Progresele tehnologice au facut ca aparatele de radiologie pentru radiografiile dentare sa emita mai putine radiatii.
Nu sari peste consultul stomatologic de rutina, pur și simplu pentru că ești gravidă. Acum, mai mult ca in orice alt moment, consulturile sunt foarte importante, deoarece sarcina cauzeaza schimbari hormonale si determina un risc crescut pentru boala parodontala si sensibilitate gingivala. Gingiile sangereaza cu usurinta – o afecțiune numită gingivita de sarcină .Acordați o atenție deosebită la orice modificări ale gingiilor în timpul sarcinii. Orice caz de sensibilitate, sangerare sau umflare a gingiilor ce poate apare in orice moment în timpul sarcinii, discutați cu medicul dentist sau specialistul parodontolog cât mai curând posibil.
Urmeaza bunele practici de igienă orală pentru a preveni și / sau reduce problemele de sanatate orala.
Lupta cu raul de dimineata.
Dacă dimineața senzatia de greata este accentuata nu renunta la ritualul de igienizare dentara.Schimba pasta de dinti cu alta care are un gust mai bland. Adresați-vă medicului dentist pentru a va recomanda un anume tip de marca.
Clătiți gura frecvent cu apă dacă aveti accese de voma frecvente.
Evitați gustările dulci. Poftele dulci sunt frecvente în timpul sarcinii. Cu toate acestea, ține cont de faptul că cu cat mai dese sunt gustarile, cu atat mai mare sansa de a dezvolta carii.
Pastreaza o dieta sanatoasa, echilibrata. Primii dinti ai copilului se dezvolta in timpul organogenezei in primul trimestru de sarcina. Alimentați-va sănătos cu produse lactate, brânză, iaurt. Acestea sunt o sursă bună de minerale esențiale și sunt bune pentru dintii in curs de dezvoltare, gingiile și oasele bebelusului.

După nastere.

Consultați medicul stomatolog imediat după naștere pentru a avea intreaga cavitate bucala examinata și o evaluare a sănătății parodontale.

Despre Noi

În mod sistematic, sănătatea pornește de la gingii și dinți curați și sănătoși, precum și de la un maxilar și mușchi faciali relaxați.

Ne angajăm ca prin excelență să răspundem așteptărilor dumneavoastră în fiecare zi.

Ai Intrebari ?

Ne angajăm ca prin excelență să răspundem așteptărilor dumneavoastră în fiecare zi.

În mod sistematic, sănătatea pornește de la gingii și dinți curați și sănătoși, precum și de la un maxilar și mușchi faciali relaxați.

Ne angajăm ca prin excelență să răspundem așteptărilor dumneavoastră în fiecare zi.

Numar De Telefon

Simte-te liber să ne contactezi

+40 723 372 767

usmile@mail.com

Adresa Sediu

Sediu Ultra-Med

str.Pavel Jumanca, nr. 14, Timişoara